top of page

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMENİN DOĞAL YOLLARI

YAZAN: Diyetisyen Ceren ÜSTÜN


Bağışıklık sistemini tabiattan gelen besinlerle ve doğal yöntemlerle güçlü tutmak mümkün...

Soğukların kendini iyiden iyiye hissettirdiği kış mevsiminde soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarının görülme oranı artar. Toplu alanlarda uzun süre geçirilen zaman nedeniyle de enfeksiyonların bulaşması maalesef tümüyle önlenemez. Ancak bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak hastalıklara yakalanma riskini düşürür. O halde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz, hep birlikte inceleyelim…


1. Yeterli miktarda su içmek

Yeterli miktarda su içmek, bağırsak sağlığı başta olmak üzere bağışıklık sistemi ve vücudun diğer işlevleri için oldukça önemli bir rol oynuyor.


2.Beslenmenizi çeşitlendirin

Mutfağınıza ne kadar geniş çeşitli besin alırsanız bağırsak floranızı o kadar güçlendirirsiniz. Güçlü bağırsaklar ise güçlü bağışıklık sistemi demek. Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden birisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Sağlıklı tercihleriniz olsa bile tek yönlü beslenmek uzun vadede bağırsak floranızın güçlenmesini engelleyecektir.


3. Antioksidanlar bakımından zengin beslenme

Antioksidanlar, zararlı bakterileri öldüren beyaz kan hücrelerinin artışına yardımcı olan, hücre yenilenmesini ve bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekleyen bir bileşiktir. Kırmızı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, balık, yeşil çay, bitter çikolata gibi kuvvetli antioksidanlar olarak bilinir. Aynı zamanda kekik, taze soğan, nane, fesleğen gibi şifalı bitkiler de vücuda antioksidan desteği sağlayan kaynaklardır.


4. Probiyotik Desteği

Probiyotik bakteriler vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyor, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor ve bağışıklığımızı da güçlendiriyor. Özellikle vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren besinlerin tüketimi önem kazanıyor.  Doğal olarak fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek ve içeceklerde bulunur, aynı zamanda ‘supleman’ (toz ve tablet) olarak kullanılır. Yoğurt, kefir, lahana turşusu diyetinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz probiyotiklerdendir.


5. Kaliteli Uyku

Düzenli bir uyku alışkanlığı bedenin en önemli ihtiyaçlarındandır.  Vücudun hastalıklara karşı savaşan hücrelerini geliştiren ve antienflamatuar etkiler yaratan uyku, hastalık riskinin azalmasında ve psikolojinin korunmasında etkilidir

Comentaris


bottom of page